Een 'ruimteboek' kent in vele beroepen een eigen omschrijving en verschijningsvormen en er is niet een vaste standaard. Maar het is een zo handig hulpmiddel voor gebouwbeheerders en servicedesks. Maar het maken van zo'n overzicht overzicht, je hebt er vaak de uren niet voorhanden om dit even uit te voeren.
Een 'facilitair' of 'technisch' ruimteboek is niets anders dan een staat met daarin voor iedere ruimte een eigen nummer. Een nummer welke bestaat uit het bouwdeel, bouwlaag en een deels opvolgend nummer binnen dat gebied. En dat dus voor ieder hokje, gang, kamer of ruimte in je pand.
Het calculeren van bv een schoonmaakplanning, of het doorgeven van een storing kan hiermee heel gericht.
02D012 houdt nl in, 2e verdieping, bouwdeel D, ruimte 12. Nu kun je, eventueel met een mini plattegrond de juiste ruimte terugvinden als monteur. Hoe vaak is bij u een monteur of reparateur aan het werk geweest in de verkeerde ruimte, want er is doorgegeven, 'kamer achterzijde straatkant' of 'kamer van Patrick', ga maar zoeken wie Patrick is als loodgieter..
Ook het bepalen van het globale oppervlak van een pand (en met name de verschillende ruimtes), wordt zo veel eenvoudiger vast te leggen.
Dit gaat dus veel verder dan alleen kamernummers bepalen, alle ruimtes krijgen een nummer en staat los van bv een kamernummer. Omdat wij als facilitaire club niet alleen in kamers werken, maar vaak aan het werk zijn ook in technische ruimtes, gangen, gangkasten.
Veelal wordt ook, nadat het ruimteboek is vastgesteld, de nummers met een klein plaatje boven aan het kozijn van de deur naar die ruimte gemarkeerd. U heeft het vast wel eens gezien ergens.
In een extra kolom kan desgewenst ook een generieke omschrijving worden opgenomen die de herkenbaarheid vergroot en eventueel kan er een omschrijving conform Bouwbesluit worden toegevoegd.Handig gebruik maken van het ruimteboek helpt faalkosten behoorlijk naar beneden en veel digitale systemen, zoals een FMIS, vragen vaak ook om een eenduidige aanduiding van de ruimtes.